<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=547932255410456&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Cooldrops online marketing blog

Hoe bepaal je de ROI van jouw marketing inspanningen?

Gepubliceerd door Charles Boland op 5 oktober 2016

Heb je een website en doe je aan online marketing?

Dan wil je waarschijnlijk graag de ROI (return-on-investment) meten van je marketing inspanningen samen met de prestaties van je website. Een website is nu eenmaal een investering. Goed nieuws! Google ontwikkelde Google Analytics om je hierbij te helpen. Deze tool geeft je de mogelijkheid om het gedrag van bezoekers op je website te volgen. Zo kan je, zeker als je bepaalde doelen instelt, ook de ROI van je marketing inspanningen bepalen.

 

Om van deze tool gebruik te kunnen maken moet je eerst een trackingcode aanmaken. Dit is een stukje javascript dat je op je website plaatst en dat voor jou het gedrag van je bezoekers zal volgen. Je hoeft daar gelukkig zelf niets aan te veranderen, maar je kopieert het gewoon rechtstreeks vanuit je Google Analytics account naar je website. Bij veel website platformen, zoals bijvoorbeeld Drupal, hoef je dit scriptje ook maar één keer toe te voegen. In onze Google Analytics handleiding, die je hieronder kan downloaden, leggen we je stap voor stap uit hoe je de trackingcode verkrijgt.

Een Google Analytics trackingcode ziet er als volgt uit:

Foto_tracking_code.png

Is jouw website performant?

Afhankelijk van de rol die je website speelt in je business model, ga je via Google Analytics op andere vragen een antwoord willen. Een aantal basisvragen zijn echter voor iedereen belangrijk, ook voor bedrijven waarin de website minder belangrijk is:

  • Hoeveel bezoekers komen er op mijn website?
  • Hoeveel pagina’s worden er bekeken?
  • Wat is de gemiddelde sessieduur van een bezoeker?
  • Van waar komen deze bezoekers?
  • Welke pagina’s worden het meest bekeken?
  • Hoeveel mensen hebben mijn contactformulier ingevuld?

 

Hoe meet je jouw marketing inspanningen?

Indien je in een bedrijf werkt waarbij de website en de online marketing inspanningen een cruciaal onderdeel zijn, zal je één van de volgende technieken gebruiken om meer bezoekers aan te trekken op je website. Google Analytics helpt je bij elke strategie. 

 

  • Ga je voor een langetermijnstrategie (= content strategie) met gebruik van een content kalender en het neerpennen van tal van blogposten? Het doel is dan om op termijn meer en meer bezoekers te bereiken via Google. Dankzij de informatie in Google Analytics (GA) kan je het effect van deze strategie perfect meten. Je gaat gemakkelijk na hoeveel mensen op je website zijn geland via je blogposten en ook wat de kwaliteit van deze bezoekers is. Dit kan je bijvoorbeeld meten aan de hand van de gemiddelde tijd die ze op je website doorbrengen en hun bouncepercentage. Het is zelfs mogelijk om doelen (zoals het downloaden van een bestand, aanvragen van een offerte of het bekijken van een filmpje) in te stellen op je website, zodat GA weet wanneer één van je bezoekers zo'n doel bereikt. Dat is echter al iets meer voor gevorderden, maar nu weet je dat dit mogelijk is.
  • Ben je al actief op social media? We raden dit al onze klanten aan. Het is waar dat bepaalde producten/diensten gemakkelijker te promoten zijn via sociale media, maar toch is het waardevol voor elk bedrijf. Aan de hand van GA zijn er manieren om iedere post op Facebook, Twitter, LinkedIn, Google +, enz. te volgen. Het is dus mogelijk om exact te meten hoeveel bezoekers via één specifieke post op je website terecht komen. Eigenlijk is er nog meer mogelijk, maar dat zullen we hier voorlopig nog niet bespreken. Het is al een hele boterham.
  • Zoals veel bedrijven maak je mogelijk ook gebruik van Search Engine Advertising (SEA) (de meest gekende is Adwords van Google waarmee je op Google maar ook op andere websites reclame kan maken). Als je een groot Adwords budget hebt, is het uiterst belangrijk dat je de resultaten hiervan goed kan opvolgen. Je zal altijd je resultaten kunnen bekijken in je Adwords account, maar om optimaal te profiteren, koppel je best je Adwords account aan dat van je Google Analytics.

 

Je blog, sociale media profielen en SEA zijn allemaal zaken die je website helpen beter te doen presteren. Dankzij de website statistieken in Google Analytics meet je de waarde van iedere inspanning en weet je welke inspanningen goed renderen en welke niet.

 

Capture-2.png

Identificieer je belangrijkste kanalen

Hierboven vind je een voorbeeld van een algemeen overzicht van de verschillende kanalen die bezoekers gebruiken om op je website terecht te komen. Google Analytics laat je dus toe na te gaan hoe efficiënt ieder kanaal is. Enkel door te begrijpen hoe ieder kanalen presteert, zal de verantwoordelijke van het online gebeuren de juiste beslissingen kunnen nemen. Website statistieken begrijpen is dus van cruciaal belang voor alle bedrijven en zeker van bedrijven waarbij de website een hoofdrol speelt.

Heb je nog geen Google Analytics trackingcode op je website? Download dan hier meteen de handleiding 'starten met Google Analytics' om aan je trackingcode te geraken. 

 

MIJN TRACKING CODE OPHALEN

 

Indien je deze blogpost interessant vond, lees dan zeker het vervolg 'Wat zijn de meest relevante website statistieken?' en 'De belangrijkste website statistieken in Google Analytics'.

Heb je te weinig tijd om de prestaties van jouw website zelf te analyseren of heb je graag het comfort van extra begeleiding? Bij Cooldrops ben je aan het juiste adres. We helpen je hiermee graag verder. 


 

Ontvang al onze nieuwe blopogsts over online marketing. Schrijf je in op onze nieuwsbrief!