<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=547932255410456&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Cooldrops online marketing blog

Hoe laat je een webpagina goed scoren in Google?

Gepubliceerd door Charles Boland op 27 maart 2017

In deze blogpost komen de strategische plaatsen aan bod waar je jouw zoektermen best vermeldt. Maar voor we daarmee beginnen, leggen we eerst uit wat SEO optimaliseren precies is.
Om met een webpagina goed te scoren in Google is het belangrijk dat je eerst jouw keywords identificeert via een diepgaande zoekwoordenanalyse.

Nadat je de zoekwoorden vond waarop je wil scoren ga je ze strategisch te verwerken in je webpagina's

Naast de keywords waarop je wilt focussen, gebruik je in je content ook zoveel mogelijk gerelateerde keywords.


Wat is SEO OF ZOEKMACHINEOPTIMALISATIE? 

Zoekmachineoptimalisatie is een onderdeel van marketing en wordt volgens Wikipedia als volgt gedefinieerd: "het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden en trefwoordcombinaties." Waarom houdt men zich hier mee bezig? Goed scoren op de juiste termen, betekent veel en gratis verkeer naar je website!

on-page SEO vs off-page SEO

On-page SEO of interne zoekmachineoptimalisatie heeft te maken met het verbeteren van de structuur en inhoud van een website. In deze blogpost focussen we op de on-page SEO factoren en meer specifiek op de optimalisatie van de content aan de hand van een gekozen keyword.

Externe zoekmachine optimalisatie of off-page SEO wordt opgesplitst in twee delen, namelijk link building en social media. Beide hebben als doel het creëren van externe linken die naar jouw website verwijzen. 

SEO-tekst schrijven voor je website

SEO-teksten of SEO-content schrijven is helemaal niet moeilijk, maar het is wel dé belangrijkste on-page SEO factor! De teksten die je schrijft zijn nu eenmaal de reden waarom een bezoeker op je website landt. Er zijn twee regels die je in het achterhoofd moet houden bij het schrijven van SEO-teksten.

Ten eerste moet er interesse zijn in het onderwerp. Indien mensen niet op het internet zoeken naar je onderwerp, zal je tekst jammer genoeg ook geen bezoekers aantrekken. Aan de hand van je keyword research kan je nagaan of er al dan niet interesse is en op welke termen mensen dan zoeken.

Ten tweede moet je jouw gekozen keyword op strategische plaatsen in de tekst gebruiken. Enkel wanneer dit helemaal goed zit, begrijpt Google perfect welke informatie je op jouw webpagina's hebt staan en maak je kans om in Google te scoren.

Hou hier steeds rekening mee voor on-page SEO:

                “Schrijf eerst voor mensen, daarna voor zoekmachines.”

                 Dominique Verniers, Inbound marketing consultant @ Dallas Antwerpen

Zorg dus dat je de middenweg vindt tussen het goede gebruik van keywords en een aangenaam leesbare tekst. Je kan goed scoren met een tekst, maar als deze niet leesbaar is, zullen je lezers snel afhaken en de content ook zeker niet delen. Het bouncepercentage van de webagina zal daarnaast ook hoog zijn en dit geeft een negatief signaal aan Google. 

Waar moet ik mijn keywords zetten?

De PAGINATITEL

Een paginatitel is heel belangrijk voor zoekmachines, want het geeft een duidelijke aanwijzing waar de pagina over gaat. Daarbovenop is dit ook de titel die Google zal gebruiken in de zoekresultaten. Maar waar is de paginatitel te vinden? Bij de meeste websites kan je zelf de paginatitel ingeven. Ook de meeste browsers geven de paginatitel weer:

paginatitel voorbeeld 2 cooldrops.be.png

 

 

 

Zorg dat de paginatitel meteen duidelijk is voor de lezer & zoekmachine en dat je keyword vooraan staat. Omdat je paginatitel ook getoond wordt in Google (zie het onderstaande voorbeeld), zorg je er best voor dat de titel jouw keywords bevat! De twee zinnen onder de paginatitel komen overeen met de metabeschrijving van de pagina (zie punt 4).

Paginatitel voorbeeld 3 cooldrops.be.png
Hou ook rekening met het maximum aantal toegelaten karakters, anders wordt je paginatitel afgeknipt. Om geen risico’s te lopen gebruik je best 55 karakters spaties inbegrepen. In theorie staat de limiet op 66. Om het aantal gebruikte karakters te bepalen kan je deze tool gebruiken.

Lees hier nog een paar extra on-page SEO tips voor het schijven van een perfecte SEO-vriendelijke paginatitel. 

 

H1, H2 en H3 header tags voor SEO

Bij het schrijven van webteksten of van een webpagina gebruik je de H1, H2 en H3 header tags om je tekst SEO-vriendelijker te maken. Net zoals wanneer je bij offline teksten gebruikt maakt van paragrafen en tussentitels, breng je via deze header tags structuur aan bij webteksten.

De H1 header tag of titel van je tekst

De H1 header tag op een pagina kan je vergelijken met de titel van een krantenartikel. Dit betekent dat er maar één H1 header tag op een webpagina mag staan. Anders is het niet duidelijk voor de zoekmachines waarover die pagina specifiek gaat. Zet je keyword zeker ook in de H1 header tag en liefst zoveel mogelijk vooraan.

In theorie is het mogelijk om verschillende H1 heading tags te gebruiken. In de praktijk hou je het beter eenvoudig en wordt één H1 header tag aangeraden. Probeer daarom voor iedere pagina één onderwerp te bepalen. Dan heb je ook niet het probleem van verschillende H1 titels te willen gebruiken. Op deze manier is het voor bijvoorbeeld Google gemakkelijk om het onderwerp van je pagina te bepalen, te categoriseren en bij de juiste zoekopdrachten weer te geven.

De H2 & H3 header tags

De H2 header tag kan je beschouwen als de titel van een paragraaf. Binnen deze paragraaf kan je een H3 header taggebruiken, deze is dan de titel van een subparagraaf. En zo verder naar beneden. Dit is dus hetzelfde als het gebruik van koppen in Word. Allemaal samen zijn er 6 niveau's, al hoef je deze zeker niet allemaal in je tekst te verwerken.

<h1> some text here </h1>

<h2> some text here </h2>

<h3> some text here </h3>

<h4> some text here </h4>

<h5> some text here </h5>

<h6> some text here </h6>

Indien mogelijk, herhaal je keywords ook in je H2 en H3, maar overdrijf niet. Wissel je keyword eens af met een synoniem of een andere relevante zoekopdracht. De H4, H5 en H6 header tags zijn minder belangrijk, aangezien Google er minder aandacht aan besteedt.

 

SEO-vriendelijke URL en de structuur van de url

De URL is heel belangrijk voor Google. Een SEO-vriendelijke URL geeft duidelijk aan wat het keyword en onderwerp zijn van de betreffende pagina.

Bv. https://cooldrops.be/websites/webshop-starten

Voor zowel de lezer als voor Google is het duidelijk dat deze webpagina over webshops gaat. Meer specifiek dat je er informatie te vinden zal zijn over het starten van een webshop.

Hieronder vind je een voorbeeld van een niet-SEO-vriendelijke URL. Het is niet mogelijk om te bepalen waarover de pagina gaat.

Bv. http://www.site.be/index.php?category=2344&page=1432

 

De structuur van de URL is heel belangrijk op vlak van SEO. Belangrijk om te weten is dat de URL-structuur bepaald wordt voor en tijdens de opbouw van de website. Om dit goed te laten verlopen is het heel belangrijk je business te visualiseren en deze te vertalen in een websitestructuur. Een duidelijke URL-structuur laat de zoekmachines je website heel snel begrijpen. Ook bezoekers hebben baat bij een duidelijke URL-structuur omdat ze heel gemakkelijk kunnen zien in welke categorie of op welke productpagina ze zitten.

Voorbeeld: De URL-structuur van een schoenenwinkel.SEO URL structuur.png

Bron: thoughtshift.co

Indien je meer informatie wil over de URL-structuur van websites, bekijken dan deze blogpost over de 15 beste SEO praktijken op vlak van URL structuur.

  

Dé perfecte metabeschrijving

De meta tag, meta description of metabeschrijving is de tekst die getoond wordt in Google samen met je paginatitel. Een unieke kans om bezoekers te verleiden op jouw link te klikken en niet op een andere! De boodschap in je metabeschrijving heeft geen rechtstreekse invloed op de Google ranking, maar wel op de Click Through Rate (CTR) of doorklikratio. De CTR is de verhouding tussen het aantal keer dat je pagina getoond wordt in de natuurlijke zoekresultaten en hoe vaak mensen effectief doorklikten.

Bijvoorbeeld: stel dat je website 200 keer werd getoond (= impressies) en 10 mensen doorklikten, heb je een CTR van 5%.

Hoe hoger de CTR, hoe hoger je website scoort in de zoekresultaten. De reden hiervoor is eenvoudig: een hoge CTR duidt op een heel hoge relevantie van jouw website bij die ene zoekopdracht. Dus de zoekmachines zullen voor die zoekwoorden je website ook meer en hoger gaan weergeven, aangezien zij hun gebruikers zo relevant mogelijke informatie willen aanbieden. Zorg daarom altijd voor een aantrekkelijke metabeschrijving.

Wat vind je van de onze?

Paginatitel voorbeeld 3 cooldrops.be.png

Tip: beperk je metabeschrijving tot 155 tekens, spaties inbegrepen. Is je beschrijving langer, wordt de zin afgeknipt en zal er slechts een deel ervan getoond worden.

 

Bestandsnaam en alt-tags van afbeeldingen

Afbeeldingen zijn, net zoals de tekst die je schrijft, een manier om aan zoekmachines duidelijk te maken waarover jouw website en webpagina's gaan.

 • Probeer daarom iedere afbeelding een duidelijke bestandsnaam (waarin je correcte zoekwoorden in verwerkt) mee te geven.
 • Daarbovenop worden afbeeldingen bijna altijd voorzien van een alt-tag (alternatieve tekst). Deze alt-tag vertelt aan zoekmachines, net zoals de bestandnaam, wat er op de afbeelding staat.
 • Gebruik een toepasselijke alt tag voor de foto en vermeld zeker keywords. Afbeeldingen met een goede beschrijving, kunnen zo ook makkelijker worden teruggevonden in 'Google afbeeldingen'.

De crawlers en spiders van Google kunnen zelf geen afbeeldingen zien, dus baseren zich op deze beschrijvingen. Bijvoorbeeld: op de website van een schoenenwinkel verwacht je foto's van schoenen. Met juiste bestandsnamen en beschrijvingen wordt het voor zoekmachines duidelijk dat dit effectief zo is.

Welke naam is beter: 'damesschoen-merk_xxx.jpg' of ‘DSC11111.jpg’?

Nog meer interessante informatie over de optimalisatie van bestandsnamen en afbeeldingen vind je in deze twee artikels: Afbeeldingen optimaliseren 6 SEO tips en optimizing images for SEO.

  

Andere belangrijke SEO factoren

Social media buttons

Het is belangrijk om te weten dat social media geen rechtstreekse invloed heeft op de ranking van een zoekmachine. Dus veel facebookvolgers betekent niet noodzakelijk meteen een goede ranking in Google.

Toch betekent dit niet dat je alle sociale kanalen moet weren uit je SEO-aanpak. Traffic naar je website die voortkomt uit social media is kwalitatief omdat de inhoud werd aanbevolen door 'een vriend' of iemand die ze volgen. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker al met iets meer vertrouwen je website bezoekt. Met andere woorden; social media is de mond-tot-mondreclame van het web en blijft een krachtig overtuigingsmiddel.

Hoe meer bezoek je krijgt, hoe groter de kans dat je inhoud gedeeld wordt en je meer links naar je website verzamelt, wat wel impact heeft op je SEO ranking. Zorg er dus voor dat je pagina’s of blogposts gemakkelijk kunnen worden gedeeld.

Tip: als iemand je blogpost deelt op social media kan je een stukje code toevoegen zodat de juiste afbeelding wordt getoond! Hoe je dit moet doen, vind je in deze blogpost terug. 

 

Interne links en de pagerank

De manier waarop pagina's naar elkaar verwijzen, heeft ook impact op hoe relevant jouw website bevonden wordt door zoekmachines.

Interne links

Links van één pagina van je website naar een andere pagina van je website via het menu, in de footer, maar ook in de tekst zijn ook heel belangrijk. Door de pagina's van je website goed aan elkaar te linken zullen de spiders van Google en jouw bezoekers je pagina's gemakkelijk vinden.

Inkomende externe LINKS

Externe verwijzingen naar je eigen website zijn vaak goud waard. Zoekmachines gebruiken het aantal verwijzingen dat je website verzamelt als een indicatie van de relevantie en geloofwaardigheid. Hoe meer andere websites jou als referentie of bron vermelden, hoe beter dit voor jouw website is.

De pagerank

De pagerank is een methode om pagina's te ordenen op basis van belangrijkheid. Iedere webpagina van je website heeft een eigen pagerank (een score op 100). Dat getal zegt iets over de populariteit van de pagina. Waarbij de populariteit wordt bepaald op basis van de inkomende verwijzingen (die beschouwd worden als stemmen) naar die pagina (meestal backlinks genoemd).

In de meeste gevallen heeft de homepage de hoogste pagerank omdat deze pagina veel verwijzingen krijgt. Hoe hoger de Pagerank hoe hoger je plaats in Google.

 

Gebruikservaring van Google: Update 2016/2017

De updates van Google stellen altijd de gebruikservaring centraal. Dit ligt allemaal voor de hand als je de gedachtegang van Google bekijkt:

 “Als de bezoekers tevreden zijn met de websites die ze vinden op Google, blijven ze de zoekmachine gebruiken en als gevolg daarvan kan Google haar advertenties blijven tonen en geld verdienen.”

Eigenlijk betekent dit dat technische zaken een steeds belangrijkere rol zullen spelen in de zoekmachineoptimalisatie vermits de gebruiksvriendelijkheid van een website vooral via de code wordt bepaald.

update omtrent gebruikerservaring van Google voor 2017

 • De mobielvriendelijkheid van een website wordt nog belangrijker.
 • Een beveiligde HTTPS-verbinding is veiliger en leidt dus tot een hogere Google ranking.
 • Opdringerige pop-ups op je website zijn niet gebruiksvriendelijk waardoor je kan zakken in de Google ranking.

Hoe meet ik de gebruikerservaring van mijn website?

Aan de hand van twee Google Analytics metrics, gezond verstand en zelf testen, kan je al heel veel mogelijke optimalisaties ontdekken.

 • In Google Analytics kan je voor iedere pagina van je website kijken wat het bouncepercentage is. Het is sterk aangeraden om dit per apparaat (desktop, mobiel of tablet) na te gaan omdat elk apparaat andere resultaten kan geven.
  • De gemiddelde tijd die een bezoeker spendeert op een pagina is ook een belangrijke indicator en zegt veel over de ervaring en betrokkenheid van de bezoeker.
Tip: een goede truc om deze te verlengen is het gebruik van video’s.
 • Vraag je zelf af welke parameters ervoor zorgen dat de user experience beter kan. Laat je website door derden bekijken die geen ervaring met jouw producten of diensten hebben. Is alles duidelijk?
 • Vergelijk met de websites van concurrenten. Welk info ontbreekt er op je website? Welke overbodige stappen moet een klant doen vooraleer hij of zij iets kan kopen? Focus op efficiëntie.

De laadtijd

Dit is zeker een aspect dat een steeds grotere rol zal spelen in de factoren waarop je website wordt 'geklasseerd' in de zoekresultaten. Jammer genoeg is dit iets dat je niet zelf makkelijk kan wijzigen. Je kan wel je laadtijd bekijken in Google Analytics of deze tools van Google proberen:

 

Hoe scoor ik met mijn webpagina's in zoekmachines?

Om goed te scoren in zoekmachines moet je weten op welke woorden je wil gaan scoren. Pas nadat je diepgaande zoekwoordanalyse compleet is, weet je exact waar de mensen naar op zoek zijn. Daarna is het aan jou om op basis van bovenstaande on-page SEO factoren en tips te zorgen dat je op die zoekwoorden wordt teruggevonden.

Een goede basis is meestal duidelijkheid op vlak van benamingen en structureren, transparantie en gebruiksvriendelijkheid. Zet je dit allemaal centraal, volgen de meeste tips automatisch!

Topics: Google Analytics, On-page SEo factoren, digitaal ondernemen, link building

Schrijf je in op de nieuwsbrief