<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=547932255410456&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Cooldrops online marketing blog

YouTube advertising– een grote kans!

Gepubliceerd door Charlotte Van Hoecke op 2 maart 2018

 blogfoto

Adverteren via online video omdat je een nieuw product wil promoten? Of omdat je net gestart bent met je bedrijf en naamsbekendheid nastreeft met een videocampagne? Ontdek de verschillende advertentiemogelijkheden in YouTube, het platform waarmee je wereldwijd 1,5 miljard mensen kunt bereiken.

Wat is adverteren via online video?

Stel, je hebt een nieuw product ontworpen in jouw assortiment en je wilt meer conversie - eigenlijk een actie, zoals een aankoop - genereren voor dat product. Dan kun je aan de hand van verschillende soorten video-advertenties reclame maken voor je product.

Maar hoe begin je daar aan? Overloop even de volgende vragen:

  • Wat is jouw doel met deze actie?
  • In welke taal ga je online adverteren?
  • Wie is jouw doelgroep of wie wil je bereiken?
  • Welke boodschap wil je meegeven aan je (potentiële) klant?

Het doel van adverteren met online video is altijd verschillend. Deze tool kan gebruikt worden om conversie (aankoop, actie) te genereren, om aandacht te trekken en interactie te creëren. Ook is het een heel goede manier om de naamsbekendheid van je bedrijf op te krikken.

Voordelen en nadelen van online video advertising

Adverteren via online video's brengt verschillende voordelen met zich mee. Eerst en vooral is het niet zo duur. Een realistisch budget start al vanaf €5 per dag voor lokale campagnes. Je hoeft dus zeker geen gigantisch marketingbudget te hebben. En als je het slim aanpakt, heb je die investering al gauw terugverdiend.

Daarnaast heeft het een lange life span of levensduur, zodat de video’s altijd terug te vinden zijn zodra je ze publiceert. Daarbovenop hebben online video's een enorm bereik en kun je makkelijk resultaten meten. Zo krijg je gedetailleerde info over hoeveel mensen je video effectief bekijken - iets wat met advertenties in pakweg een magazine veel moeilijker is.

De keerzijde van de medaille? Je kijkers zijn makkelijk afgeleid, waardoor ze niet met volle aandacht naar je video-advertentie kijken of ze zelfs botweg negeren.

YouTube advertising

YouTube is in feite de tweede grootste zoekmachine ter wereld, na die van moederbedrijf Google. Het videoplatform heeft maandelijks 1,5 miljard actieve gebruikers. Een bezoeker blijft gemiddeld 40 minuten rondhangen op het platform - en die tijd blijft stijgen. YouTube biedt dus een enorm bereik.

Toch wordt het onderbenut door bedrijven. Voor een beginnende onderneming is het dan ook een goede advertisingtool om nieuwe klanten te bereiken.

Op YouTube kan je verschillende soorten advertenties gebruiken:

  • TrueView ads
  • TrueView instream ads
  • TrueView discovery ads
  • Bumper ads

We leggen de verschillende soorten advertenties hieronder even uit.

Soorten advertenties op YouTube

TrueView ads

Deze advertenties worden alleen in rekening gebracht als de viewers jouw video-advertentie effectief bekijken of als er een interactie (bv. doorklikken naar je website) uit ontstaat. De TrueView-ads bestaan uit twee soorten: instream en discovery ads.

TrueView instream ads

Bij een instream ad speelt jouw video-advertentie voor, tijdens of na de gezochte video af op YouTube. Na vijf seconden krijgt de kijker de mogelijkheid om de advertentie over te slaan. Deze advertenties worden alleen in rekening gebracht als de kijker minstens 30 seconden naar jouw advertentie kijkt of als hij of zij doorklikt naar je site. Deze ads worden vooral gebruikt om naamsbekendheid te creëren. De video’s die niet worden overgeslagen, tellen mee als een view

trueview-in-stream-620x310

TrueView discovery ads

Bij een discovery ad krijgt de bezoeker een miniatuurafbeelding te zien die uitnodigt om aan te klikken. De kosten worden alleen aangerekend als de kijker ook effectief op de miniatuurafbeelding klikt. Dit soort advertenties vind je in de zoekresultaten - niet in de video's op YouTube. Daarnaast worden ze gebruikt om geïnteresseerde kijkers te helpen om jouw video-advertenties te ontdekken.

true-view-discovery-850x476

Bumper ads

Bumper ads duren zes seconden en spelen af voor, tijdens of na de video op YouTube. Hier krijgt de viewer niet de mogelijkheid om deze advertentie over te slaan. Voor deze advertentie betaal je telkens als jouw video-advertentie 1000 keer bekeken is (een zogeheten cost per thousand impressions). De Bumper ads worden gebruikt om de naamsbekendheid op te krikken en om meerdere klanten te bereiken.

Andere mogelijkheden

Naast de TrueView en Bumper ads zijn er ook nog ook display advertising of YouTube cards. Display advertising is een banner-advertentie die in de video verschijnt van derden. Bij mensen die beautyproducten hebben opgezocht, zou bijvoorbeeld een advertentie van Yves Rocher kunnen verschijnen.

Daarnaast worden YouTube cards gebruikt om meer kijkers van de YouTube-video’s naar je website te krijgen. Deze cards worden geïnstalleerd per video en kunnen altijd bewerkt worden. Voor deze cards voorzie je een URL, gepersonaliseerde afbeelding, titel en een call-to-action-tekst.

 display advertisingyoutube cards

Om jouw product of merk te promoten, biedt YouTube dus verschillende mogelijkheden aan. Dat maakt van YouTube een relatief goedkoop (vijf euro per dag of meer) en interessant promotiekanaal. Voor tutorials van nieuwe schoonheidsproducten of voor digitaal advies is Youtube zeker aangewezen, al kan iedereen er zijn voordeel mee doen. 

Heb je YouTube nog niet gebruikt als advertising tool, probeer het dan gewoon uit! Weet je niet hoe eraan te beginnen? Vraag het dan gewoon aan de experts!

Schrijf je in op de nieuwsbrief